0

V nakupovalni košarici nimate nobenega izdelka.

Izdelek je bil dodan v vašo nakupovalno košarico

Primeri zlorabe RFID tehnologije

Prav zaradi svoje brezstične uporabe in enostavnosti, s katero RFID tehnologija upravlja z informacijami, je obenem posebej dovzetna za zlorabe. Nobene garancije namreč ni, da bodo informacije, ki jih oddaja vaša RFID kartica (oz. poti list, elektronska vozovnica …) dosegle le prave ljudi. Zaradi narave RFID jih namreč lahko prestreže kdorkoli, ki se vašem RFID čipu uspe zadostno približati in poseduje dovolj dober RFID čitalec. Tako praktično nič ne preprečuje naključnemu nepridipravu, ki ima v lasti takšen čitalec, da bi vam med mirno vožnjo z avtobusom brez vaše vednosti v delčku sekunde pobral vaše osebne in finančne podatke, oz. občutljive informacije druge narave. Povsem dovolj je, da se zločinec z RFID skenerjem v nahrbtniku le sprehodi nekaj metrov stran od vas – vaši podatki so na dosegu, ranljivi in nezaščiteni.

RFID zloraba

Malopridnežu kraja podatkov vzame le delček sekunde

 

Nigel Gilbert, predsednik skupine za Zasebnost in Nadzor, ki je del britanske Kraljeve Akademije za Inženiring, svari pred mnogimi še bolj inovativnimi zlorabami, ki bi jih RFID tehnologija lahko omogočila celo teroristom. Identifikacija na daljavo, kot jo ponuja RFID, bi lahko teroristom namreč omogočila zasnovo bombe ali druge vrste orožja, ki bi se sprožila le, ko bi prišla v bližino specifične osebe, ali pa morda zgolj v bližino osebe specifične narodnosti ali porekla …

Strahov pa ne buri le možnost uporabe RFID čipov za krajo podatkov in organizacijo terorističnih napadov. Mnogi v njih vidijo tudi potencialno osnovo za način masovnega državnega nadzora na prebivalstvom, ki počasi a zanesljivo pelje v distopično orwellovsko stanje popolne kontrole in dokončne izgube kakršnekoli privatnosti. Vsekakor se vlade ne bodo kar odrekle številnim možnostim, ki jih prinaša RFID tehnologija. Najvišji potencial za zlorabo verjetno kažejo prav telesni vsadki RFID čipov za ljudi, ki počasi a gotovo postajajo realnost.

RFID vsadek

Človeški RFID vsadek

Ko se v zvezi s široko razširjeno tehnologijo kot je RFID, pojavlja tako visoko število potencialnih tveganj in zlorab, ter se glede nje odpira takšen širok spekter varnostnih, pravnih, političnih in etičnih vprašanj, je to vsekakor dober razlog, da se javnost o tej tehnologiji dobro informira ter se seznani s tveganji in možnimi rešitvami zanje. V informacijski dobi je temeljito poznavanje tehnologij, ki nas obdajajo, ter pasti, na katere se lahko pri njih ujamemo, nepogrešljiv del posameznikove temeljne razgledanosti. Naloga izobraževalnih ustanov, javnih organov ter nevladnih raziskovalnih organizacij kot je Zavod Trismegistus pa je, da uporabnikom teh tehnologij zagotovimo objektivne, empirično podprte podatke, ki jim bodo omogočile informirano in odgovorno odločanje glede smiselnosti in varnosti njihove uporabe.