0

V nakupovalni košarici nimate nobenega izdelka.

Izdelek je bil dodan v vašo nakupovalno košarico

Kaj je RFID čitalec?

RFID čitalec je naprava, ki omogoča pridobivanje informacij, ki so shranjene v spominu RFID čipa. Poleg tega da od čipov prejemajo podatke, jim nekateri čitalci pošljejo tudi energijo, ki jo čip potrebuje, da uspešno pošlje signal nazaj čitalcu. Antena, ki je sestavni del čitalca, pretvori signal iz električega toka v elektromagnetne valove z radijsko frekvenco in ga pošlje čipu. Prek antene čipa je nato signal ponovno pretvorjen v električni tok, pri tem procesu pa čip prejme energijo za svojo aktivnost ter navodila za informacije, ki jih mora poslati nazaj čitalcu. Postopek se nato spet ponovi v obratno smer – zahtevani podatki so s čipa preneseni do čitalca v obliki radijskih valov. Ko čitalec od RFID čipa pridobi zahtevane informacije, jih lahko posreduje v nadaljnjo obdelavo skozi ustrezno programsko opremo.

RFID čitalec

Poznamo dva glavna tipa RFID čitalcev: aktivne in pasivne. Pasivni čitalec lahko sprejema le signale s strani aktivnega, baterijsko napajanega čipa, aktivni čitalec pa lahko deluje tako z aktivnimi, kot s pasivnimi čipi.

RFID čitalci so v praksi prisotni v številnih oblikah, od fiksiranih, nepremičnih čitalcev kot jih uporabljajo tovarne in avtobusi, pa do priročnih skenerjev, ki jih je mogoče pospraviti v nahrbtnik in neopaženo nositi s seboj. Takšni RFID skenerji so prosto dostopni in jih je že za nekaj deset evrov možno kupiti na internetu. Za skenerje s širšim dosegom je seveda potrebno odšteti nekoliko več, a dejstvo ostaja, da lahko do lastnega RFID skenerja po zelo nizkih cenah pride vsakdo, ki ve kaj išče. Ker takšni skenerji omogočajo nezaznaven vpogled v osebne in finančne podatke nič hudega slutečih mimoidočih, je njihova lahka dostopnost seveda lahko zelo problematična z vidika varnosti in zasebnosti podatkov imetnikov RFID bančnih kartic, identifikacijskih dokumentov ter ostalih kartic in naprav z občutljivimi informacijami.