0

V nakupovalni košarici nimate nobenega izdelka.

Izdelek je bil dodan v vašo nakupovalno košarico

Kaj je RFID čip?

RFID je kratica za 'radiofrekvenčno identifikacijo' in se nanaša na tehnologijo, ki za identifikacijo čipa uporablja radijsko frekvenco. RFID čipi opravljajo podobno funkcijo kot črtne kode in magnetski traki, ki jih najdemo na osebnih dokumentih, nalepkah in embalažah produktov … nudijo namreč unikaten identifikator, s katerim lahko objekte (včasih pa tudi živa bitja) zanesljivo identificiramo in jim sledimo.

RFID čip tipično hrani do okrog 2000 bajtov informacij, ki jih lahko RFID čitalcu posreduje preko signala z radijsko frekvenco. Integrirano vezje hrani in procesira informacije, medtem ko miniaturna antena skrbi za sprejemanje in oddajanje signala.

Čeprav je RFID tehnologija poznana že več kot pol stoletja, pa je produkcija RFID čipov šele pred kratkim postala dovolj učinkovita in cenovno ugodna, da so začeli RFID čipi postopoma nadomeščati tradicionalne načine identifikacije. Tako smo bili v zadnjih letih na mnogih področjih priča prehodu na RFID tehnologijo: najdemo jih v modernih brezstičnih plačilnih karticah, v podjetjih jih uporabljajo za lažje sledenje opremi in orodjem, igralnice jih uporabljajo za nadzor nad žetoni za poker, pri transportu blaga RFID čipi nudijo informacije o vrsti, izvoru in cilju produktov, potniki uporabljajo RFID kartice za dostop do javnega transporta in drugih oblik prevoza, mnoge države so začele izdajati potne liste, ki se poslužujejo RFID čipov, živinorejci in zoologi jih uporabljajo za označevanje živali, knjižnice za označevanje knjig, v športu pa jih uporabljajo za štopanje dirk in tekem.

RFID čipi, ki so bili zasnovani za sledenje živali, se sedaj uporabljajo celo za sledenje ljudi. Ameriška FDA (Food and Drug Administration) je odobrila uporabo vsadkov RFID čipov na ljudeh in nekateri klubi ter poslovni prostori se takšnih vsadkov že poslužujejo za identifikacijo VIP članov ter plačevanje pijač.

 RFID vsadek

Človeški vsadek RFID čipa

 

Kakšne so prednosti RFID tehnologije pred črtnimi kodami in magnetskimi trakovi?

Glavni razlog za takšno masovno zamenjavo tradicionalnih tehnologij z RFID čipi je, da le-ti premostijo veliko omejitev, ki bremenijo črtne kode in magnetne trakove. Glavna prednost je, da RFID čipi za prenos podatkov ne potrebujejo neposrednega optičnega ali fizičnega stika s čitalcem in lahko svoje delo opravijo kar na daljavo. Visoko frekvenčne RFID naprave lahko delujejo tudi na razdaljah do 200 metrov. Prav tako ni važno, v katero smer je obrnjen RFID čip – dokler je v dosegu čitalca, ga bo ta brez problema zaznal. RFID čitalci so tudi drastično bolj učinkoviti kar se tiče količine čipov, ki jih lahko čitalec zazna naenkrat. Medtem ko je pri starih oblikah identifikacije potrebno identificirati vsak predmet posebej, lahko RFID čitalec istočasno zazna več kot 100 signalov različnih čipov.

Tako RFID oznake odstranijo potrebo po veliki količini nepotrebnega dela, povezanega s črtnimi kodami in magnetnimi trakovi in drastično zmanjšajo količino dela, ki je potrebna za identifikacijo iste količine objektov. Zato ni presenetljivo, da se podjetja, ki nenehoma stremijo k optimizaciji delovnih postopkov, čedalje pogosteje odločajo za prehod na tehnologijo RFID.

 

Kakšne so pomanjkljivosti in nevarnosti RFID čipov?

Največja prednost RFID tehnologije – možnost identifikacije na daljavo – je hkrati tudi njena največja šibkost. Skupaj z večjo hitrostjo in učinkovitostjo prinaša RFID tehnologija namreč tudi večje tveganje za zlorabo s strani nepridipravov. Ker je z RFID čipa možno informacije pridobiti kar na daljavo, brez vednosti lastnika, lahko praktično vsak z dovolj kakovostnim RFID čitalcem in nekaj znanja pridobi informacije s plačilne kartice, potnega lista ali druge identifikacijske izkaznice, brez da bi lastnik karkoli posumil ali sploh opazil, da se kaj dogaja. Vse, kar mora kriminalec storiti je, da se s čitalcem približa na ustrezno razdaljo, da dobi dostop do osebnih ali finančnih podatkov.

Prav tako mnoge upravičeno skrbi ideja uporabe RFID čipov za človeške vsadke. Praksa označevanja ljudi s čipi odpira številna etična, pravna in politična vprašanja in zahteva temeljit premislek o nevarnostih, možnosti zlorab ter nenazadnje o sami naravi odnosa med človekom in tehnologijo.